top of page

Träffa våra medlemmar

Slättåkra Närproducerat består idag av tre regenerativa jordbruk och ett mejeri: Lya Gård 101, Hagarnas Mejeri, Kyrkbygård och Andreas Måttgård. Alla är verksamma kring Slättåkra. Vi har som målsättning att återskapa produktiva landskap och jord medan vi driver lönsam matproduktion. Grunden är att efterlikna naturliga ekosystem, inte plöja eller överbeta marken. Det ger ett jordbruk som ser väldigt annorlunda ut. Vi är alla certiferade KRAV.

48725520808_80a747186d_k.jpg
48725522658_412792880e_o.jpg

Hagarnas Mejeri

Hagarnas mejeri är ett litet mejeri, grundat 2016, som ligger vid Holm norr om Halmstad i Halland. På Hagarnas tillverkas KRAV-certifierade delikatessostar. Jag som äger och driver mejeriet heter Linda Pilcher. Vårt signum är hög kvalitet och gedigen kunskap om osttillverkning. Vi tillverkar all vår ost och är med hela processen, från korna i hagen, under lagring, tvättning – hela vägen till färdig ost! Osten lagras i våra specialbyggda lagerrum på Slottsmöllan i Halmstad. Den ekologiska mjölken hämtar jag från Skogsgård i Brännarp, Getinge, som ligger nära mejeriet.
Jag är civilingenjör i kemi och jag arbetade under många år med osttillverkning hos Arla, bland annat i Kvibille. All min gedigna erfarenhet från osttillverkning har jag använt till att starta ett eget litet mejeri. Drivkraften ligger i göra ostar av hög kvalitet samt att ge konsumenter möjlighet att köpa ostar från ett litet mejeri tillverkade med mycket kärlek och kunskap. Jag brinner för det lokala, livet på landet och närproducerad mat av hög kvalite

 hagarnasmejeri.se

Lya 101

Lya 101 är en ekologisk KRAV gård som odlar grönsaker, ägg, örter, jordgubbar, frukter och blommor. Vårt mål är att erbjuda högkvalitativa produkter till vårt närområde under så många månader av året som möjligt. Vi strävar mot det regenerativa jordbruket.

lya101.se

48726022992_87fd3342b3_o.jpg

Andreas Måttgård

Andreas Måttgård i Slöinge håller lamm och nötdjur. Driften bygger på regenerativa metoder och holistic managed grazing vilket innebär dagliga flyttar av djuren till nytt bete och därmed ökar vi mullhalten i jorden och maximera fotosyntesen för att kunna lagra mer kol i jorden och mer biodiversitet. Djuren får leva längre vilket ger mörkare kött med mer textur och fettmarmorering.

48725520888_4d9e0866fc_o.jpg

Kyrkbygård

Ett regenerativt småskaligt lantbruk som varit certifierat av KRAV i 22 år

 

Kyrkbygård håller på att ställa om till ett på riktigt hållbart jordbruk, med huvudsyftet att skapa jord och biologisk mångfald. Vi efterliknar naturliga ekosystem och får därmed robust och lönsam matproduktion. 

 

Vår modell är en savann. Holistiskt planerat bete med daglig flytt av nötkreatur och höns mellan rader av fruktbärande träd. Vi har planterat glest med fruktbärande träd på 5 ha åker. 2021 kommer vi plantera nötträd på ytterligare 3,5 ha. Totalt ligger 10 ha detaljplanerade för en savannliknande frukt- och nötodling. Våra djur ger tillgång till gödsel så därför odlar vi även grönsaker. 

 

Vi säljer grönsaker från våra grävningsfria odlingar, potatis, grönbetesägg, kokhöna, styckdetaljer och köttlådor av gräsuppfödda rödkullor (nötkreatur) samt honung. 

kyrkbygard.se

bottom of page